Zhineng Qigong:  een aanrader!

Claudia de Haas                  Rita van Slageren

In dit interview ben ik in gesprek met Claudia de Haas, ze vertelt over haar ervaringen met Zhineng Qigong.

Claudia de Haas
Woonachtig in Schagen
Eigenaresse van 2 kapsalons
www.kappersamsam.nl

Zhineng Qigong:  een aanrader!

Maandagochtend 26 november heb ik een afspraak met Claudia de Haas.
Ik mag haar interviewen over haar ervaring met de Zhineng Qigong lessen. Het is lekker fris en we komen gelijker tijd aanfietsen.
Claudia is moeder van 2 dochters en eigenaresse van 2 kapsalons in Warmenhuizen.
Al 26 jaar runt ze haar eigen kapsalonbedrijf SamSam en sinds ongeveer 7 jaar ook Herenkapper HAN.
Ze woont (weer) in Schagen en zit sinds herfst 2016 bij me op les. Ik ben benieuwd wat Zhineng Qigong haar oplevert.
Met een kop thee gaan we van start:

Hoe ben je in aanraking gekomen met Zhineng Qigong (waarom)

Voordat ik zwanger raakte van mijn oudste dochter deed ik aan Taiji. Ik ben geen sporter, maar dat voelde goed. Toen ik zwanger werd, besloot ik te stoppen met de Taiji lessen. Daarna heb ik lange tijd niets meer gedaan en een paar jaar geleden besloot ik weer op zoek te gaan naar Taiji lessen. Op internet kwam ik bij Chi Schagen en raakte geïnteresseerd in Qigong. Na de proefles voelde ik dat dit goed voor me is en besloot ik me op te geven voor de lessen.

Wat doet de Zhineng Qigong les met jou?

Ik ben met mijn werk altijd bezig met andere mensen. Je wilt dat je klanten blij en tevreden de kapsalon uitstappen. De les is een uurtje voor mezelf. Echt even ontspannen en met jezelf bezig zijn, rust vinden in jezelf. Ik ben zelf niet heel druk en eigenlijk altijd wel heel rustig, toch brengt het me echt ontspanning.

Na de les voel ik de energie weer stromen, dat is niet elke keer hetzelfde. De ene les heb ik aan het eind nog steeds koude handen en de andere les zijn mijn handen heerlijk warm en voel ik het ook echt stromen.

Heeft ZQ je iets gebracht en heeft het invloed op je dagelijks leven?

Als kapster is je houding heel belangrijk en mijn nek en schouders zaten best vast, daar heb ik nu veel minder last van. Eigenlijk zit het helemaal niet meer vast. Ik ben me bewuster van mijn houding tijdens het knippen. Hoe ik sta en dat ik mijn schouders laag houd.
Af en toe voel ik toch mijn schouder, dat is met mijn werk niet zo gek. Dan doe ik wat extra oefeningen en merk ik weer verbetering.

Hoe integreer je ZQ in je dagelijks leven?

In het begin deed ik de Lift Chi Up oefening elke ochtend. Dat was heerlijk om de dag mee te beginnen. Dat is nu weer een stuk minder, gek eigenlijk want je kunt de oefening altijd en overal doen. Met een gesproken tekst ga ik hem vast weer oppakken.
Je kunt dan heerlijk met gesloten ogen de oefening doen en echt helemaal naar binnen gaan.
En wat ik al zei, als ik tijdens mijn werk voel dat mijn arm toch wat stijf wordt, ga ik op mijn gevoel af en doe ik een oefening die op dat moment goed voor me voelt.
Dat is precies wat ik voelde toen ik begon met de Zhineng Qigong lessen. Ik voelde echt, dit is goed voor mijn lijf!

 Is er iets veranderd in je leven door het beoefenen van ZQ

Het is natuurlijk moeilijk te zeggen of dat alleen door de Zhineng Qigong komt, maar ik heb totaal geen last meer van mijn onderrug. Ik had altijd erg last van mijn onderrug tijdens mijn werk en dat werd alleen maar erger. Ik heb toen een nieuw bed gekocht, maar dat had ik al een half jaar toen ik begon met Zhineng Qigong. Ik heb voor mezelf echt het gevoel dat Qigong daar voor een heel groot deel aan bijgedragen heeft. Ik heb bijna nooit meer last van mijn rug. Als je gespannen bent ga je toch anders bewegen, anders staan en zitten.

Het is een combinatie van de oefeningen, bewust zijn van je houding en rust in je hoofd. Door ontspanning in je lichaam en rust in je hoofd, beweeg je beter en meer ontspannen waardoor je veel minder klachten hebt.

Referentiekader

Tijdens ons gesprek komen we op een andere opleiding die Claudia volgt. Het gaat over inzicht in jezelf en zelfontwikkeling. Je leert tijdens deze opleiding om niet te kijken met je ogen, maar je leert inzicht krijgen in wat je blik vertroebelt.
Dit onderwerp komt ook altijd terug in de Zhineng Qigong, het gaat om je referentiekader. Iedereen kijkt door een andere bril de wereld in.
Claudia: “Je leert van kinds af aan dingen vanuit een bepaalde perceptie en zo kijk je er ook naar. Maar ja… wat is nou goed en wat niet..”  Je kunt nooit bij een ander binnenkijken waarom iemand iets doet. We kunnen niet direct een oordeel hebben. Wie zegt dat wij het goed hebben. We kijken allemaal met andere ogen naar de wereld.

Het is belangrijk om je blik te verruimen en te beseffen dat wat jij ziet of denkt te zien niet per definitie de waarheid is.

Blijf bij jezelf en durf jezelf te zijn.

 

Lees meer

RUIMTE MAKEN

Vandaag ging ik samen met mijn man Ronald even kijken bij de kavel die we hebben gekocht voor een heerlijk nieuw huis en een eigen lesruimte voor Chi Schagen.
Wat heb ik er een zin in, mijn eigen lesruimte aan huis!

Een grote kraan sloopt de oude schuurtjes die er nog staan.

Prachtig om te zien dat zo’n groot gevaarte zo precies het vuil kan scheiden. Lekker opruimen en ruimte maken.

Het tafereel doet me denken aan mijn werk als Qigong / Tai Chi docent.
Het is eigenlijk precies hetzelfde als wat die grote kraan daar doet op onze nieuwe bouwkavel.

Die kraan maakt ruimte voor een nieuw idee, voor een nieuw huis met lesruimte.
Zhineng Qigong en Nature Tai Chi zorgen er voor dat we ontspannen, ruimte krijgen in ons hoofd, even afstand nemen van de dagelijkse hectiek. Hierdoor creëren we ruimte in ons hoofd, ruimte voor creativiteit en voor nieuwe ideeën.

Wil jij ook rust en ruimte in je hoofd?
Neem gerust contact met me op! Je bent van harte welkom voor een gratis proefles of een gesprek om de mogelijkheden van persoonlijke Chi training te bespreken.

Rita van Slageren
06 54 798 777 of rita@chischagen.nl

Lees meer

Ontspannen tussen de paarden

Wil je ook ontspannen tussen de paarden en ervaren wat ze jou “te vertellen” hebben?

De workshop ‘Paarden en Zhineng Qigong’ wordt gegeven door Anna Jolij en Rita van Slageren.
Anna is eigenaar / coach bij EquiVisie en Rita is eigenaar / docent bij Chi Schagen.
Tijdens deze les doen we Zhineng Qigong oefeningen buiten bij de paarden. Paarden zijn heel sensitief en reageren heel intuïtief op mensen. Zhineng Qigong ontspant het lichaam en maakt het hoofd rustig. Dit is samen met de sensitiviteit van de paarden een heel interessante combinatie en kan heel leerzaam en verhelderend zijn.
De workshop wordt gegeven in Burgerbrug en duurt ongeveer anderhalf uur.
We werken met kleine groepen van maximaal 5 deelnemers.
Programma:
Ontvangst met thee en uitleg over de workshop
Zhineng Qigong oefeningen
Contact en korte coaching met de paarden 

Zaterdag 6 april om 13.00 uur

Kosten bedragen € 37,50 incl. btw per persoon.
Ervaring met paarden en/of Zhineng Qigong is niet nodig.

Rita van Slageren:
www.chischagen.nl
rita@chischagen.nl
06 54 798 777

Anna Jolij:
www.equivisie.nl
annajolij@equivisie.nl
06 414 611 93

Lees meer

Column in het Noordhollands Dagblad zaterdag 7 april 2018 Zhineng Qigong en paarden

Spaanders:

Paard laat weten dat ik beter mijn grenzen moet aangeven

Vlak voor ik ga doen wat ik van mezelf moet doen, baal ik van eigen impulsiviteit. Waarom geef ik mij hier voor op? Waarom zeg ik ja, terwijl ik beter nee kan zeggen? Zit sinds kort op Qigong. Zhineng Qigong om precies te zijn. Chinese bewegingsleer. Net zoiets als Tai Chi, maar dan anders. Hele langzame bewegingen. Ben ik eigenlijk te ongeduldig en te onrustig voor, maar vind het toch heerlijk. Wanneer docente vraagt wie mee wil doen aan try out sessie ’Qigong met paarden’, steek ik vinger op.
Achteraf vind ik mezelf grote uitsloofster. Nog maar net bezig met nieuwe tak van sport en meteen haantje de voorste willen zijn. Te laat. Mag samen met drie andere cursisten meedoen aan proefsessie. Die ik niet wil. Ben bang voor paarden, beken ik docente na afloop van les. Weet helemaal niet of ik straks in paardenbak durf te staan. En dan ook nog bewegingen uitvoeren die niet eigen zijn. Onmogelijke uitdaging. Ik probeer er onderuit te komen.
Dat probeer ik blijkbaar niet hard genoeg, want hier sta ik op koude woensdagmiddag tussen paarden in niemandsland. Donkere wolken pakken zich samen. Boven en in mijn hoofd. Er dreigt onweer. Even hoop ik dat sessie wordt afgelast, maar dat gebeurt niet. Komt meteen paard nieuwsgierig op mij af. Gelukkig klein formaat en met zoveel spikkels dat ik moet lachen. Ik lach je niet uit hoor, communiceer ik uit alle macht in stilte naar paard. Doe net of ik niet bang ben. Weet heus wel dat paarden je angst en onzekerheid voelen. Spikkel is ook niet overtuigd van mijn zogenaamde ontspannen staat. We zijn nog maar net bezig of hij komt weer op mij af. Zen, zen, zen, mantra ik snel in mezelf. Spikkel briest en ik schrik mij te pletter. Met wijd opengesperde ogen kijk ik naar rest van groep. Iedereen is relaxed. Paarden ook. Ze komen verdere les niet dichterbij. Na afloop vraagt paardencoach, die hele proces begeleidt, wie er contact wil maken met een van de paarden. Ikke niet, denkt wezelige ik. Andere ik steekt vinger op. Daar sta ik dan tegenover grootste paard uit bak. Van buiten stoer, van binnen beetje bang aai ik haar over voorhoofd. Ze buigt haar hoofd en hapt naar mijn linkermouw. Blijf rustig, maar vrees ook dat ze na trui aan mijn huid begint met die grote gele paardentanden. ’Ben je oké met hoe het nu gaat?’, vraagt coach. Ja best wel, maar nu is het genoeg. Dat mag ik dan zelf duidelijk maken. Af, roep ik met barse stem. Paard kijkt mij ongelovig aan en knabbelt verder aan mouw. Of ik nog andere manier weet om paard te stoppen, vraagt coach. Ik maak met hand stopgebaar. Dat helpt. Voor even. Daarna buigt ze weer naar mouw. Dan maar stap achteruit. Dat moet je dus nooit doen. Volgens coacht spiegelt paard dat ik beter grenzen moet aangeven. Zet onzeker stap vooruit. Paard kijkt mij meewarig aan. En blijft staan. Oké. Boodschap is duidelijk. Vanaf morgen ga ik experimenteren met nieuw gedrag.

Lees meer

Zhineng Qigong en paarden

Als ik  thuis Qigong oefeningen doe in de tuin, komen onze hond en kat altijd lekker bij me buurten. De kat ligt aan mijn voeten en de hond ligt op gepaste afstand heel rustig te kijken wat haar baasje doet. En dat is best bijzonder want onze hond speelt graag en is lekker druk.

Een tijdje geleden sprak ik Anna Jolij van EquiVisie Met behulp van haar paarden helpt Anna mensen weer in hun kracht staan. Dat interesseerde mij enorm en met onze hond en kat in gedachten werd ik nieuwsgierig hoe de paarden zouden reageren op mensen die Qigong doen.  Nu heb ik een lichte angst voor (grote) paarden, dus was dat een extra uitdaging.

Afgelopen zaterdag 31 maart was het zover, onze eerste try-out. Licht gespannen stapte ik de bak in. Paarden zijn bijzonder sensitief en voelen feilloos aan hoe ik in mijn vel zit. Na een kort ontspannen gesprekje met Anna ging ik midden in de bak staan om samen met de twee pony’s Spikkel en Blesa mijn Qigong oefening te doen.

Omdat ik mijn ogen dicht had, kreeg ik niet helemaal mee wat de paarden deden. Door heel zacht gesnuif vlak bij, merkte ik dat ik op kleine afstand werd geobserveerd en later in de oefening toen ik mijn handen naar achter bewoog, voelde ik de zachte snuit van een paard.

Wat een leuke ervaring! De paarden liepen ontspannen door de bak en wat ik zelf nog leuker vond, ik was ontspannen en voelde totaal geen angst meer.

Aanstaande woensdag hebben we de tweede try-out. Samen met vier cursisten gaan we Zhineng Qigong oefeningen doen en Spikkel en Blesa mogen ons, onder toezicht van Anna, weer observeren.

Ik heb er zin in!

Foto’s: Kiek van Slageren

Lees meer

Persoonlijke Chi training

Tijdens de persoonlijke Chi training kijken we naar je dagelijks leven, je leefstijl en de mogelijkheden om veranderingen aan te brengen.
We bekijken samen hoe je Zhineng Qigong oefeningen kunt integreren in je dagelijks leven.

Zhineng Qigong ontspant, vermindert stress, verbetert je focus en zorgt dat je beter slaapt.
Het bevordert de energie circulatie in je lichaam, werkt genezend en heeft een positieve invloed op je bloeddruk.
Lichamelijke klachten verminderen of verdwijnen zelfs en de drukte in je hoofd vermindert aanzienlijk, waardoor je beter functioneert.
Zhineng Qigong is goed voor je zelfvertrouwen en brengt je in balans.

Een persoonlijke Chi training is helemaal afgestemd op jou persoonlijke wensen, mogelijkheden en leefstijl.
Het is een combinatie van coaching en training, waarbij de nadruk ligt op de oefeningen.
De kosten bedragen € 60,00 per uur

Meer informatie? Neem contact met mij op door een berichtje te sturen naar rita@chischagen.nl of bel me: 06 54 798 777

Lees meer

Zorg jij goed voor jezelf?

De planten in je tuin geef je water. Je brengt je auto regelmatig naar de garage voor onderhoud. De CV ketel laat je elk jaar nakijken om te voorkomen dat hij het in de winter niet doet.
En jij? Zorg jij goed voor jezelf? Maak jij tijd voor jezelf?
Neem een heerlijk bad, luister naar mooie muziek, kom in beweging, eet gezond en zorg voor voldoende ontspanning. Gun jezelf dat heerlijke energieke gevoel door Zhineng Qigong oefeningen te doen.

Onderzoeken tonen aan dat langdurig stress de veroudering van ons lichaam versnelt. Stress geeft niet alleen spanningen, maar veroorzaakt ook allerlei ‘ongemakken’ in het lichaam, van je darmen tot de huid en zelfs je hersenen hebben er onder te lijden. Denk bijvoorbeeld ook aan de bekende nek- en schouder klachten, slecht slapen, concentratie stoornissen en hoge bloeddruk.
Stress stamt uit de tijd dat we op jacht moesten voor ons eten. Vroeger hadden we stress nodig om aan eten te komen. Zodra het eten binnen was gehaald, verdween de stress weer uit ons lichaam.Stress is goed in ‘nood situaties’ waardoor we snel kunnen reageren of vluchten. Als het ‘gevaar’ is geweken, verdwijnt de stress weer uit ons lichaam.Helaas hebben veel mensen last van langdurig stress door een jachtig bestaan van presteren, ‘moeten’ en spanningen tijdens werk en in het privé leven.

Als een tuinslang wordt afgeknepen, komt er onvoldoende water door om de planten water te geven. Zo is het ook met de energiestroom in ons lichaam.
Door stress en spanning wordt onze ‘tuinslang’ afgeknepen en raakt de energiestroom in ons lichaam geblokkeerd. De toestroom van nieuwe verse energie neemt hierdoor af en je ‘accu loopt leeg’. Zhineng Qigong reorganiseert de energiestroom in je lichaam en ‘vult je accu weer aan’.

Je kunt stress verminderen door (dagelijks) Zhineng Qigong oefeningen te doen.
Zhineng Qigong bestaat uit eenvoudige oefeningen met rustige, ronde bewegingen. Zhineng Qigong ontspant  je lichaam, brengt  je gedachten tot rust en verbetert je balans en concentratie.
Ben jij nieuwsgierig hoe je met Zhineng Qigong je stress kunt verminderen? Neem dan contact met me op en maken we een afspraak voor een gratis proefles.

Energieke groet,
Rita van Slageren
docent Zhineng Qigong level 1 en 2
www.chischagen.nl

Lees meer

‘Het raakte mij dat het me zo goed deed’

 

Mijn persoonlijk verhaal
Het was 2008 / 2009, ik maakte aardig wat kilometers voor mijn werk en het was crisis. Mijn klanten, die in de meubel en keukenhandel zaten, waren verre van positief, wat mij stress en geen inkomen opleverde. Hierdoor kreeg ik vage lichamelijk klachten zoals rugpijn en nek/schouder klachten. Ondertussen had ik mijn agentschap verkocht aan een oplichter, dus weg werk en kon ik fluiten naar mijn centen. Diverse therapieën brachten mij helaas niet het gewenste resultaat. Totdat iemand mij vertelde over Zhineng Qigong. Samen met haar begon ik met de basis oefening. Trouw deed ik elke dag mijn ‘huiswerk’ en na een aantal weken begonnen mijn klachten af te nemen. Dat was leuk!  Maar het bracht mij niet alleen fysiek iets goeds, mijn omgeving merkte ook dat ik meer in balans raakte en ook was ik meer ontspannen.
Nu is Zhineng Qigong voor mij als tandenpoetsen. Het zit in mijn systeem en is het een dagelijks ritueel.
Ik voel me ontspannen, zelfverzekerd en mijn lichaam voelt vitaal en krachtig.

Het raakte mij dat het me zo goed deed. Daar wilde ik ook andere mensen blij mee maken. Ondertussen ben ik gecertificeerd docent Zhineng Qigong level 1 en 2 en geef ik verschillende lessen in de avond en ochtend.

Wat is Zhineng Qigong?
Zhineng Qigong is een eeuwenoude Chinese bewegingsmethode. De oefeningen zijn langzaam met ronde soepele bewegingen openen de energiebanen in het lichaam en zijn rustgevend.
Zhineng Qigong reorganiseert de complete energiehuishouding van het lichaam, ontspant het lichaam en brengt je gedachten tot rust.
Dat is Zhineng Qigong in een notendop.

Nieuwsgierig naar wat Zhineng Qigong voor jou kan betekenen?
Neem contact met me op via rita@chischagen.nl of 06 54798777, dan maken we een afspraak voor een gratis proefles.

 

Energieke groet,
Rita van Slageren
docent Zhineng Qigong level 1 & 2  en Zit-Chigong
www.chischagen.nl

Lees meer

Chi op de werkvloer

Voor een organisatie zijn goed functionerende werknemers van groot belang. Ziekteverzuim, personeelsverloop en een lagere effectiviteit liggen altijd op de loer.

Vitale meIMG_0641nsen werken harder en langer en zijn minder vaak ziek. Bovendien doen zij hun werk met plezier!

Als je lichaam en hoofd rustig zijn, kijk je open en helder naar de dingen om je heen. Je hebt ruimte voor creatieve ideeën en je focus verbetert, waardoor je heel bewust keuzes kunt maken.

De oefeningen brengen je in balans en verbetert je concentratie. Waardoor je beter in je sport of op je werkt kunt presteren.

Er zijn veel mogelijkheden om Zhineng Qigong in te zetten binnen een bedrijf of organisatie. Dit kan op het gebied van ondersteuning bij herstel van burn-out of werken aan focus en balans binnen een team. Uiteraard is 1 op 1 training mogelijk. Meer informatie? mail naar rita@chischagen.nl en ik neem contact op.

Lees meer