Zit-Chigong: Verrassend Vitaal

Petra Vervoort      Rita van Slageren

Petra Vervoort, woont in een dorpje vlakbij Schagen op het platteland.
Ze is zelfstandig ondernemer en adviseert in zaken met betrekking tot integriteit en ongewenste omgangsvormen. https://bureaustrikt.nl
Petra volgt sinds 2 jaar lessen Zit-Chigong.

Zit-Chigong is een mix van Zhineng Qigong en Tai Chi oefeningen. De les is speciaal bedoeld voor mensen die niet of niet lang kunnen staan. Zittend op een stoel of krukje worden ontspannende oefeningen gedaan. Met name de rustige vloeiende bewegingen worden als zeer prettig ervaren.


Hoe kwam je met Zit-Chigong in aanraking?

Na een ongeluk in 2004 had ik een letsel opgelopen in mijn bekken, onderrug en zenuwstelsel. Dit beperkt me dagelijks door pijn en krampaanvallen. Na revalidatie en met medicatie kon ik weer lopen en ging het redelijk de goede kant op.
Ik stopte met de medicatie, maar helaas was die combinatie met hard werken niet handig waardoor ik helemaal uit de running raakte. Ik was ‘terug bij af’ en moest weer revalideren in Heliomare. Daar deed ik onder andere ook Taiji (spreek uit: taitsjie).
Nadat de revalidatie afgelopen was, ging ik in de buurt van mijn woonplaats op zoek naar Taiji. Ik kwam bij Chi Schagen terecht. Eerst heb ik een aantal lessen Zhineng Qigong gevolgd. Deze staande lessen waren helaas te hoog gegrepen en dat was confronterend. Ik besloot Zit-Chigong lessen te volgen. Voor mijn gevoel was de Zit-Chigong groep een soort ‘kneuzengroep’
Hier kwam ik snel op terug. De deelnemers van de Zit-Chigong groep zijn ondanks wat ze mankeren heel positief en zeer actief.

Wat doet de les met je?

Het is iets wat ik voor mezelf doe. Ik ga altijd rustiger de deur uit dan dat ik binnenkwam. Het levert rust en ontspanning op. Het is een ‘check moment’ voor mezelf.
Ik ben heel onrustig en druk in mijn hoofd en die vloeiende bewegingen voelen echt weldadig. Het is zacht en voelt fijn voor mezelf.
Ik merk als ik het niet doe of als er vakantie is, dat ik het ga missen. Dan doe ik thuis oefeningen. Het is net of mijn lichaam aangeeft dat ik het nodig heb.
Ik ben best wel hard en streng voor mezelf en heb ik die zachtheid nodig. Ik ben heel prestatiegericht en kan goed pijn wegdrukken.
Dat is soms handig, maar op een bepaald moment keert zich dat tegen je.
De les vind ik een mooi moment om te voelen waar de pijn zit. Soms kom ik tijdens de les er achter dat ik de rest van de dag een tandje terug moet.
In de les gaat het niet om presteren. Het gaat er niet om hoe hoog je je armen kunt houden.
Ik merk dat het me op de langere termijn verder brengt. De winst van lief zijn voor jezelf en luisteren naar je lichaam, vind je op langere termijn.

Naast rust in mijn hoofd en bewustwording, merk ik dat ik lichamelijk een stuk soepeler ben geworden.

Hoe zou je de Zit-Chigong omschrijven?

Er is veel aandacht voor ontspanning in je hoofd en in je lichaam. Je kunt even voelen hoe je er bij zit die dag zonder een conclusie hier aan te verbinden.
Omdat het doorgaande zachte bewegingen zijn, kan ik de gedachtestroom tot rust brengen.

Pas je oefeningen of informatie, die je in de lessen krijgt, toe in je dagelijks leven?

De la Qi* oefening bijvoorbeeld. Ik ben helemaal niet zweverig, maar bij deze oefening heb ik het gevoel dat de druk tussen mijn handen verandert. Ik stel me voor dat er iets tussen mijn handen zit en kleiner wordt als je de handen naar elkaar toe beweegt en dat het weer groter wordt als je de handen van elkaar af beweegt. Het heeft een heel kalmerende uitwerking op mij en ik krijg door de oefening het idee dat ik grip heb op mijn eigen energie.
Ik heb het gevoel dat ik met de energie kan spelen. Het is niet statisch, je beweegt heel zacht. Ik word er rustig van.
Ik heb geleerd te luisteren naar mijn lichaam en actie te ondernemen als het nodig is. Op tijd mijn rust pakken en juist ook blijven bewegen.
Ik blijf doelen stellen. Ik wil kijken of ik vooruit kan komen. Graag wil ik de les kunnen volgen vanaf het krukje in plaats vanaf de stoel.
De volgende stap zou een combinatie kunnen zijn van een zit- en staande les.

Wat wil je andere mensen zeggen over de Zit-Chigong groep?

Als mensen iets zoeken om zittend ontspannen te kunnen bewegen, wil ik zeggen: “kom eens een proefles volgen”
Het is een groep positieve, actieve vrouwen (er zijn helaas nog geen mannen in de groep) met een volle agenda.”
Het is geen wedstrijd, iedereen doet mee op haar eigen niveau. Ik had niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden.

Ik ben down to earth, ambitieus en prestatiegericht. Zit-Chigong is daar prima mee te combineren. Het heeft een heel positief effect.
Ik word rustiger en ik kan beter mijn grenzen bewaken. Op langere termijn kom ik echt verder en kan ik in mijn werk blijven presteren.

 

 

*  De La Qi (La Chi) oefening wordt staand, zittend of liggend uitgevoerd. De handen zijn voor de buik met de handpalmen naar elkaar gericht. De aandacht is tussen de handen.
Rustig beweeg je de handen van elkaar af en naar elkaar toe. Je kunt je voorstellen dat er een ballon tussen je handen zit die groter wordt als de handen van elkaar af bewegen en kleiner wordt als de handen naar elkaar toe bewegen. Het doel van de oefening is het verzamelen van Qi (Qi voelen) en heeft een helende werking, het verbetert je concentratie vermogen en je bouwt innerlijke kracht op.

Lees meer

Nature Tai Chi is een heel respectvolle manier om energie te leren voelen en voor jezelf te kunnen gebruiken om meer ontspannen in het leven te staan.

Rita van Slageren & Gerda Venema

 

Het is een stralend zonnige dag, het waait stevig en het is koud. Ik ben onderweg naar Petten, waar ik een afspraak heb met Gerda Venema. We gaan foto’s maken op het strand en ik vraag me af of dat handig is met die harde wind. Toch heb ik heel bewust afgesproken aan het strand. Gerda zit in een behoorlijk stressvolle periode en afgelopen zomer hebben we daarom ook samen heerlijk Nature Tai Chi gedaan op het strand. De energie is zo fantastisch goed en sterk aan het strand, je bent daar echt verbonden met de natuur.

Gerda Venema, woont in Schagen
Gerda is trainer, coach en fotograaf en daarnaast ook B.A.B.S. Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand
www.trans4mate.nl

 

Hoe ben je met Nature Tai Chi in aanraking gekomen?

Via jou ben ik in aanraking gekomen met Tai Chi. Toen je 6 jaar geleden begon met Zhineng Qigong lessen, ben ik proefkonijn geweest bij je Qigong lessen.
Dat vond ik heel leuk, maar ik merkte dat dat vrij zwaar voor mij was, omdat ik fybromyalgie heb. Ik voelde dat mijn schouders iets teveel werden belast.
Omdat de bewegingen van de  Nature Tai Chi minder boven de schouders uitkomen, leek deze vorm me beter geschikt en ben ik lessen bij jou gaan volgen.
Ik heb gemerkt dat het heel fijn is dat je die lessen blijft herhalen, vaak komt het er niet van om dat thuis te doen. Doordat je de bewegingen kent, voel je steeds meer verdieping. Je hebt daadwerkelijk de energie tussen je handen en je kunt daar lekker mee spelen. Ik voel het ook heel sterk, soms krijg ik het echt heel warm tijdens de les.

 

Is er een speciale reden dat je de lessen volgt?

Ik kom uit een heel stressvolle situatie omdat ik afscheid heb genomen van een relatie van 25 jaar. Als je veel stress hebt, merk je dat dat vast gaat zitten in je lichaam. Je ademhaling zit hoog, je hebt een hoge hartslag en je kunt slecht slapen.  Op dat moment zit je in de overlevingstand met heel veel boosheid. Die boosheid heeft me in die tijd wel geholpen om in actie te komen.
Nu heeft de boosheid geen functie meer en moet ik er wat mee doen.
Als die boosheid blijft, heb je kans dat je weer allerlei lichamelijke klachten krijgt. Het is dan heel belangrijk dat je iets hebt wat je stress niveau kan verlagen.
Ruim een uur lang ben je bezig met de beweging, met concentratie en je ademhaling naar beneden te krijgen.
Ik ben dan echt bezig met het mooi uitvoeren van de hele oefening.  Mijn gedachten stroom staat stil en ik ben alleen maar bezig met: Wat voel ik? Wat gebeurd er? Hoe voelt het in mijn lijf? Ik heb gemerkt dat dit me enorm ondersteunt.

 

 

Wat doet de Tai Chi les met jou?

Het helpt me enorm om voor mezelf te zorgen. Ik ben iemand die liefst voor een ander zorgt. Nu ben ik zelf aan de beurt.
Ik zit in een aantal rouwprocessen (rouw met au, het doet echt pijn). Naast het beëindigen van haar relatie werd Gerda in september 2014 ook geconfronteerd met kanker.
Met de Tai Chi werk je met energie en voor mij is energie emotie. Wat mij betreft zit de sterkste energie in je hart en je buik gedeelte en daar zit veel emotie en gevoel.
Door de Tai Chi lessen gaat dat weer stromen en leer je je emoties in balans te brengen. Ik leef steeds meer ‘in het moment’ en daar helpt Tai Chi ook bij.
Tijdens de lessen kun je heel goed ontdekken waar je energiebron zit en ook waar je blokkades voelt. Tai Chi helpt om je gedachtestroom en je stressgevoelens te neutraliseren en de ademhaling naar je buik krijgen.

Met Tai Chi investeer je in jezelf. Je maakt ruimte om dingen te ‘laten’ of niet meer te doen.

Ik doe tegenwoordig vaker eerst een stap achteruit om eens te kijken wat er gebeurt en wat de situatie is. Het is zoals het is.

 

Hoe zou jij Nature Tai Chi omschrijven?

Een heel respectvolle manier om energie te leren voelen en voor jezelf te kunnen gebruiken om meer ontspannen in het leven te staan.
Vooral respectvol is voor mij heel belangrijk. Het is respectvol voor de energie die er is, voor de energie die in jezelf zit en voor de mensen om je heen.
Ik vind dat Nature Tai Chi een heel waardevol cadeau is. Het is een cadeau wat je jezelf geeft en wat je als docent geeft aan je cursisten.

Gerda: “Mensen moeten veel meer leren voelen”.
Het voelen is een kwetsbare energie. Dat moet je ook durven.
We zijn opgevoed met het idee dat kwetsbaar klein en zwak is. Zo zie ik dat niet.
Ga naar je gevoel en kijk wie je werkelijk bent. Neem afscheid van negatieve energie en stuur positieve energie het universum in.

Ik heb veel positieve gedachtes het universum in gestuurd. Het werkt; ik heb een nieuwe woonplek, mijn vriendinnen en vrienden helpen me met klussen, schoonmaken en verhuizen. Met mijn werk gaat het goed. Sinds 1 januari lukt gewoon alles!

Lees meer

Door je hoofd leeg te maken, ontstaat er ruimte om te creëren.


Erica Kraan                               Rita van Slageren

Erica Kraan
Woont in Schagen
Beeldend kunstenaar
www.ericakraan-art.com
Volgt al bijna zes jaar Zhineng Qigong lessen bij Chi Schagen

Zhineng Qigong:  is voor mij een wezenlijk onderdeel van mijn drie-eenheid

Welke raakvlakken hebben Zhineng Qigong en beeldhouwen met elkaar? Dat bedenk ik me als ik onderweg ben naar het atelier van Erica Kraan.
Erica is beeldend kunstenaar, een zeer actieve en creatieve onderneemster. In haar atelier werkt ze aan opdrachten en geeft ze lessen en workshops. Ze organiseert exposities en is voorzitter bij de stichting keramisten Noord-Holland.
Naast al deze creatieve activiteiten is ze Financial Controller.
Erica zegt hierover dat het creatieve en het zakelijke van deze beide kanten haar in balans houden.
Zhineng Qigong is hier een wezenlijk onderdeel van. Erica ziet het als een drie-eenheid.

Hoe ben je in aanraking gekomen met Zhineng Qigong?

Een aantal jaar geleden was ik samen met een vriendin op zoek naar een ontspannende bewegingsvorm. Mijn vriendin zocht iets in Yoga, maar dat sprak mij niet zo aan. Toen kwamen we jou ‘tegen’ en na de proefles was ik verkocht en nooit meer weggegaan.
Het gaf me gelijk een goed gevoel, geen moeilijke bewegingen of lastige houdingen.
De combinatie van rustige oefeningen, niet al te ingewikkeld en lekker bij jezelf blijven, zijn voor mij de essentie van Zhineng Qigong.

Hoe zou jij Zhineng Qigong omschrijven?

Voor mij is Zhineng Qigong een rustpunt.  Het zorgt voor de verdeling van energie in je lichaam en om je heen. Het opnemen van energie, maar ook ‘negatieve’ energie loslaten.

Wat heeft Zhineng Qigong jou gebracht?

Iedereen irriteert zich weleens aan dingen, wat ik zeker heb geleerd, is eerst te bekijken of het allemaal wel waard is om je druk over te maken. Je kunt dingen veel sneller loslaten.
Ook bekijk ik nu waarom iets mij irriteert. Door er van een kleine afstand naar te kijken, kun je veel sneller de vinger op de zere plek leggen.

Wat doet de Zhineng Qigong les met jou?

Ik ben best druk en met veel dingen bezig, ik zit niet vaak stil. Voor mij is de les dan echt een rustpunt, het is een moment voor mezelf. Even energie opladen en ook loslaten. Ontspanning!
Het is een fijn moment in de week. We maken het niet te gezellig, maar de energie in de groep voelt gewoon goed.

Kun je de info die je in de lessen krijgt toepassen in je leven / werk?

Ik zeg altijd: “het gaat in je systeem zitten, in de loop der jaren.” Ik ben er niet heel bewust meer mee bezig, maar het wordt onderdeel van jezelf, het gaat in je gedachtenpatroon zitten en ook in je houding en de manier van bewegen. Je wordt je steeds meer bewust van je lijf en wat je voelt.


Je geeft les in beeldhouwen. Pas je dan bewust of onbewust Qigong toe?

Als mensen heel geconcentreerd met een beeld bezig zijn, kan het voorkomen dat ze wat last krijgen van hun rug of van schouders. Dan doen we wel eens kort een oefening voor de rug of een speciale oefening voor de schouders. Dus ik pas het letterlijk toe in de les.

 

 

Is er iets veranderd in je leven door het beoefenen van Zhineng Qigong?

Tja, het is natuurlijk een combinatie van dat je ouder wordt en ervaringen meeneemt, maar ik ben echt veel bewuster van mezelf. Vroeger was ik echt een opgewonden standje, ik ben wel heel extrovert, maar ik sta veel minder snel met mijn oordeel klaar.
Je slikt eerst even en bekijkt het ook van de andere kant.  Ook lichamelijk heeft Zhineng Qigong invloed, in het begin voelde ik tijdens oefeningen blokkades in mijn lichaam. Ik voelde strijd in mijn lijf om dat los te laten. Dat wordt steeds makkelijker om het los te laten, je herkent het ook eerder. Ik voel ook echt tijdens oefeningen dat er wat in beweging wordt gezet in mijn lichaam.  

Zie jij overeenkomsten tussen Beeldhouwen en Zhineng Qigong?

Als ik zelf aan het boetseren ben, ga ik ook ‘naar binnen’, het ontspant en maakt mijn hoofd leeg. De aandacht is bij het creëren van het beeld, je bent niet heel bewust met andere zaken bezig, maar op de één of andere manier zet je wel alles op een rijtje.
Dat is bij Qigong ook; Je bent met je aandacht bij de beweging, je concentreert je op de beweging en op je lijf. Ondertussen vallen in je hoofd de puzzelstukjes toch op zijn plek.
Er zijn best veel van mijn cursisten die ook Zhineng Qigong doen en ik zie het bij meer creatieve mensen, dat ze Qigong of een vorm van Taiji beoefenen.

Waarom denk je dat zoveel creatieve mensen Zhineng Qigong beoefenen?

Ik denk dat het te maken heeft met energie opnemen en loslaten met je handen. Bij Qigong neem je energie op (of laat je los) via je handen.
Ook bij beeldhouwen werk je met je handen, dan ‘vloeit’ het beeld uit je handen.
Bij het werken met klei heb je die aardse verbinding met je handen en vingers, net als bij Zhineng Qigong.

 

Door je hoofd leeg te maken, ontstaat er ruimte om te creëren.
Het is een heel mooie wisselwerking!

Zhineng Qigong en beeldhouwen

Dit bracht ons op het idee om een weekend te organiseren waarin we een actieve combinatie maken van Zhineng Qigong en beeldhouwen.
In het weekend van 23 en 24 februari organiseren Erica Kraan-Art en Chi Schagen een combinatie workshop.
We starten de dag met Zhineng Qigong om te ontspannen en het hoofd leeg te maken. Hierdoor ontstaat er ruimte en inspiratie om een mooi beeld te creëren. Ook worden er tips gegeven welke kleine oefeningen je tijdens de dag kunt doen als je door de concentratie wat pijnlijk spieren krijgt.
We sluiten de dag af met rustige, meditatieve oefeningen om helemaal rustig en ontspannen naar huis te kunnen gaan.
Voor meer informatie of aanmelden kun je contact opnemen met Erica via: info@ericakraan-art.com

 

 

 

 

 

Lees meer

Workshop Zhineng Qigong & Boetseren Beeld op 23 en/of 24 februari

UPDATE:
ER IS NOG 1 PLEKJE VRIJ OP ZATERDAG. OP ZONDAG IS ER NOG RUIMTE VOOR MEER ENTHOUSIASTELINGEN.

Een uniek weekend onder leiding van Rita van Slageren van Chi Schagen en Erica kraan-Art

We starten de dag met Zhineng Qigong om te ontspannen en het hoofd leeg te maken. Hierdoor ontstaat er ruimte en inspiratie om jouw eigen unieke mooie beeld te creëren.
Ook worden er tips gegeven welke kleine oefeningen je tijdens de dag kunt doen als je door de concentratie wat pijnlijk spieren krijgt.
We sluiten de dag af met rustige, meditatieve oefeningen om helemaal rustig en ontspannen naar huis te kunnen gaan.

Grijp je kans en ga 1 of 2 hele dagen ontspannen aan de slag!

Ontdek hoe boetseren en Zhineng Qigong een mooie combinatie is. Veel kunstenaars en cursisten beoefenen deze eeuwenoude Chinese bewegingsmethode. In combinatie met meditatie en visualisatie ontspan je en maak je het lichaam los. De energie gaat stromen.
Werken met klei maakt ook je hoofd leeg. Het stimuleert je creatieve hersenhelft en brengt je in balans.
Je kunt meer dan je denkt! deskundige begeleiding met alle ruimte voor jouw identiteit in creatie van jouw unieke beeld.

zaterdag 23 februari en of zondag 24 februari van 9.30 tot 16.30 uur

locatie atelier Erica Kraan – Art Oostwal 2, 1747 EZ Tuitjenhorn

1 dag € 95,– 2 dagen € 180,–  inclusief een heerlijke lunch, klei, uithollen en bakken beeld

Aanmelden kan telefonisch of per mail:
atelier Erica Kraan-Art,                     tel. 06 12729948,                    info@ericakraan-art.com
Chi Schagen – Rita van Slageren,     tel.06 54798777,                     rita@chischagen.nl

Lees meer

Zhineng Qigong ondersteunt me goed bij moeilijke gesprekken!

 

 

 

 

 

Deze keer ben ik in gesprek met Marijke uit Schagen, ik ben nieuwsgierig naar wat Zhineng Qigong haar brengt.
Marijke volgt sinds september 2015 Zhineng Qigong lessen.

 

Hoe ben je in aanraking gekomen met Zhineng Qigong

Nadat ik een cursus intuïtieve ontwikkeling had gevolgd, zocht ik naar iets wat daar weer een aanvulling op kon zijn. Tijdens die lessen waren we ook veel bezig met aarden en energiestroom etc.

Na de proefles besloot ik lessen bij jou te gaan volgen. Toen ik dat een half jaartje had gedaan, besloot ik er mee te stoppen. Ik dacht, ik weet wat het is en ik ga weer wat anders doen. Maar mijn zoon vroeg mij toen: “waarom ga je daar mee stoppen, je komt altijd heel ontspannen thuis” Hij voelde duidelijk beter aan dan ik zelf, dat het zo veel met me doet. Toen heb ik besloten om door te gaan en nu zit ik alweer ruim 3 jaar bij je op les.

Wat doet de Zhineng Qigong les met jou?

Het ontspant en ik word er rustig van.

Door goed geaard te zijn, kun je veel beter moeilijke gesprekken aangaan. In mijn werk komt het wel eens voor dat ik lastige gesprekken moet voeren met mensen die boos zijn of ergens niet mee eens zijn. Ik heb ervaren dat, hoe rustiger en beter gegrond/geaard je die ruimte binnengaat, hoe beter dat gesprek eigenlijk gaat. Voor die tijd liet ik me nog wel eens meeslepen in zo’n situatie en ging ik direct in de verdediging. Nu hoor ik het eerst rustig aan, ik laat de mensen uitspreken. Dan vertel ik mijn kant van het verhaal. Als je dan goed bij jezelf blijft, neem je je gesprekspartner(s) toch mee in de rust, het scherpe gaat er af. Je kunt gewoon een goed gesprek voeren.|
In het begin deed ik dit heel bewust, even een moment naar jezelf toe, voeten in de aarde en diep ademhalen. Dat gaat eigenlijk nu allemaal automatisch. Hou de rust bij jezelf.

Kun je de informatie die je in de lessen krijgt toepassen in je leven / werk?

Zoals ik net al aangaf, neem ik het mee in de gesprekstechnieken, ook in de omgang met mensen. Ik laat me niet meer zo meeslepen in drukke/ opgewonden situaties.

Heeft Zhineng Qigong je iets gebracht

Bewustwording van dat je zelf heel veel invloed hebt op de dingen die om je heen gebeuren. Er gebeuren natuurlijk dingen waar je zelf geen invloed op hebt, maar nu ben ik me veel meer bewust van hoe ik daar mee om ga. Je hebt zeker invloed op de manier waarop je zelf met situaties omgaat en dat heeft weer (kalmerende) invloed op je omgeving.

Heeft Zhineng Qigong invloed op je dagelijks leven?

Niet altijd zo bewust, maar er is duidelijk iets bij me veranderd, waardoor ik anders met zaken omga en anders ben gaan kijken naar situaties. Je gaat toch breder kijken naar de dingen.

Doe je thuis oefeningen?

Ik neem me elke keer voor om thuis oefeningen te doen, maar op de één of andere manier komt het er niet van. Nu zijn we weer begonnen met de Gong (100 dagen dezelfde oefening doen) en dat is dan toch een stok achter de deur. En vooral de geluidsbestanden die je voor ons opneemt, helpen me wel.

Zhineng Qigong geeft me rust en ontspanning en het ondersteunt me heel goed bij moeilijke gesprekken en in de omgang met andere mensen!
Het helpt me bij stressvolle momenten, dat het niet opstapelt en dat ik er op een goede manier mee om kan gaan.

Lees meer

Zhineng Qigong:  een aanrader!

Claudia de Haas                  Rita van Slageren

In dit interview ben ik in gesprek met Claudia de Haas, ze vertelt over haar ervaringen met Zhineng Qigong.

Claudia de Haas
Woonachtig in Schagen
Eigenaresse van 2 kapsalons
www.kappersamsam.nl

Zhineng Qigong:  een aanrader!

Maandagochtend 26 november heb ik een afspraak met Claudia de Haas.
Ik mag haar interviewen over haar ervaring met de Zhineng Qigong lessen. Het is lekker fris en we komen gelijker tijd aanfietsen.
Claudia is moeder van 2 dochters en eigenaresse van 2 kapsalons in Warmenhuizen.
Al 26 jaar runt ze haar eigen kapsalonbedrijf SamSam en sinds ongeveer 7 jaar ook Herenkapper HAN.
Ze woont (weer) in Schagen en zit sinds herfst 2016 bij me op les. Ik ben benieuwd wat Zhineng Qigong haar oplevert.
Met een kop thee gaan we van start:

Hoe ben je in aanraking gekomen met Zhineng Qigong (waarom)

Voordat ik zwanger raakte van mijn oudste dochter deed ik aan Taiji. Ik ben geen sporter, maar dat voelde goed. Toen ik zwanger werd, besloot ik te stoppen met de Taiji lessen. Daarna heb ik lange tijd niets meer gedaan en een paar jaar geleden besloot ik weer op zoek te gaan naar Taiji lessen. Op internet kwam ik bij Chi Schagen en raakte geïnteresseerd in Qigong. Na de proefles voelde ik dat dit goed voor me is en besloot ik me op te geven voor de lessen.

Wat doet de Zhineng Qigong les met jou?

Ik ben met mijn werk altijd bezig met andere mensen. Je wilt dat je klanten blij en tevreden de kapsalon uitstappen. De les is een uurtje voor mezelf. Echt even ontspannen en met jezelf bezig zijn, rust vinden in jezelf. Ik ben zelf niet heel druk en eigenlijk altijd wel heel rustig, toch brengt het me echt ontspanning.

Na de les voel ik de energie weer stromen, dat is niet elke keer hetzelfde. De ene les heb ik aan het eind nog steeds koude handen en de andere les zijn mijn handen heerlijk warm en voel ik het ook echt stromen.

Heeft ZQ je iets gebracht en heeft het invloed op je dagelijks leven?

Als kapster is je houding heel belangrijk en mijn nek en schouders zaten best vast, daar heb ik nu veel minder last van. Eigenlijk zit het helemaal niet meer vast. Ik ben me bewuster van mijn houding tijdens het knippen. Hoe ik sta en dat ik mijn schouders laag houd.
Af en toe voel ik toch mijn schouder, dat is met mijn werk niet zo gek. Dan doe ik wat extra oefeningen en merk ik weer verbetering.

Hoe integreer je ZQ in je dagelijks leven?

In het begin deed ik de Lift Chi Up oefening elke ochtend. Dat was heerlijk om de dag mee te beginnen. Dat is nu weer een stuk minder, gek eigenlijk want je kunt de oefening altijd en overal doen. Met een gesproken tekst ga ik hem vast weer oppakken.
Je kunt dan heerlijk met gesloten ogen de oefening doen en echt helemaal naar binnen gaan.
En wat ik al zei, als ik tijdens mijn werk voel dat mijn arm toch wat stijf wordt, ga ik op mijn gevoel af en doe ik een oefening die op dat moment goed voor me voelt.
Dat is precies wat ik voelde toen ik begon met de Zhineng Qigong lessen. Ik voelde echt, dit is goed voor mijn lijf!

 Is er iets veranderd in je leven door het beoefenen van ZQ

Het is natuurlijk moeilijk te zeggen of dat alleen door de Zhineng Qigong komt, maar ik heb totaal geen last meer van mijn onderrug. Ik had altijd erg last van mijn onderrug tijdens mijn werk en dat werd alleen maar erger. Ik heb toen een nieuw bed gekocht, maar dat had ik al een half jaar toen ik begon met Zhineng Qigong. Ik heb voor mezelf echt het gevoel dat Qigong daar voor een heel groot deel aan bijgedragen heeft. Ik heb bijna nooit meer last van mijn rug. Als je gespannen bent ga je toch anders bewegen, anders staan en zitten.

Het is een combinatie van de oefeningen, bewust zijn van je houding en rust in je hoofd. Door ontspanning in je lichaam en rust in je hoofd, beweeg je beter en meer ontspannen waardoor je veel minder klachten hebt.

Referentiekader

Tijdens ons gesprek komen we op een andere opleiding die Claudia volgt. Het gaat over inzicht in jezelf en zelfontwikkeling. Je leert tijdens deze opleiding om niet te kijken met je ogen, maar je leert inzicht krijgen in wat je blik vertroebelt.
Dit onderwerp komt ook altijd terug in de Zhineng Qigong, het gaat om je referentiekader. Iedereen kijkt door een andere bril de wereld in.
Claudia: “Je leert van kinds af aan dingen vanuit een bepaalde perceptie en zo kijk je er ook naar. Maar ja… wat is nou goed en wat niet..”  Je kunt nooit bij een ander binnenkijken waarom iemand iets doet. We kunnen niet direct een oordeel hebben. Wie zegt dat wij het goed hebben. We kijken allemaal met andere ogen naar de wereld.

Het is belangrijk om je blik te verruimen en te beseffen dat wat jij ziet of denkt te zien niet per definitie de waarheid is.

Blijf bij jezelf en durf jezelf te zijn.

 

Lees meer

RUIMTE MAKEN

Vandaag ging ik samen met mijn man Ronald even kijken bij de kavel die we hebben gekocht voor een heerlijk nieuw huis en een eigen lesruimte voor Chi Schagen.
Wat heb ik er een zin in, mijn eigen lesruimte aan huis!

Een grote kraan sloopt de oude schuurtjes die er nog staan.

Prachtig om te zien dat zo’n groot gevaarte zo precies het vuil kan scheiden. Lekker opruimen en ruimte maken.

Het tafereel doet me denken aan mijn werk als Qigong / Tai Chi docent.
Het is eigenlijk precies hetzelfde als wat die grote kraan daar doet op onze nieuwe bouwkavel.

Die kraan maakt ruimte voor een nieuw idee, voor een nieuw huis met lesruimte.
Zhineng Qigong en Nature Tai Chi zorgen er voor dat we ontspannen, ruimte krijgen in ons hoofd, even afstand nemen van de dagelijkse hectiek. Hierdoor creëren we ruimte in ons hoofd, ruimte voor creativiteit en voor nieuwe ideeën.

Wil jij ook rust en ruimte in je hoofd?
Neem gerust contact met me op! Je bent van harte welkom voor een gratis proefles of een gesprek om de mogelijkheden van persoonlijke Chi training te bespreken.

Rita van Slageren
06 54 798 777 of rita@chischagen.nl

Lees meer

Ontspannen tussen de paarden

Wil je ook ontspannen tussen de paarden en ervaren wat ze jou “te vertellen” hebben?

De workshop ‘Paarden en Zhineng Qigong’ wordt gegeven door Anna Jolij en Rita van Slageren.
Anna is eigenaar / coach bij EquiVisie en Rita is eigenaar / docent bij Chi Schagen.
Tijdens deze les doen we Zhineng Qigong oefeningen buiten bij de paarden. Paarden zijn heel sensitief en reageren heel intuïtief op mensen. Zhineng Qigong ontspant het lichaam en maakt het hoofd rustig. Dit is samen met de sensitiviteit van de paarden een heel interessante combinatie en kan heel leerzaam en verhelderend zijn.
De workshop wordt gegeven in Burgerbrug en duurt ongeveer anderhalf uur.
We werken met kleine groepen van maximaal 5 deelnemers.
Programma:
Ontvangst met thee en uitleg over de workshop
Zhineng Qigong oefeningen
Contact en korte coaching met de paarden 

Zaterdag 6 april om 13.00 uur

Kosten bedragen € 37,50 incl. btw per persoon.
Ervaring met paarden en/of Zhineng Qigong is niet nodig.

Rita van Slageren:
www.chischagen.nl
rita@chischagen.nl
06 54 798 777

Anna Jolij:
www.equivisie.nl
annajolij@equivisie.nl
06 414 611 93

Lees meer

Column in het Noordhollands Dagblad zaterdag 7 april 2018 Zhineng Qigong en paarden

Spaanders:

Paard laat weten dat ik beter mijn grenzen moet aangeven

Vlak voor ik ga doen wat ik van mezelf moet doen, baal ik van eigen impulsiviteit. Waarom geef ik mij hier voor op? Waarom zeg ik ja, terwijl ik beter nee kan zeggen? Zit sinds kort op Qigong. Zhineng Qigong om precies te zijn. Chinese bewegingsleer. Net zoiets als Tai Chi, maar dan anders. Hele langzame bewegingen. Ben ik eigenlijk te ongeduldig en te onrustig voor, maar vind het toch heerlijk. Wanneer docente vraagt wie mee wil doen aan try out sessie ’Qigong met paarden’, steek ik vinger op.
Achteraf vind ik mezelf grote uitsloofster. Nog maar net bezig met nieuwe tak van sport en meteen haantje de voorste willen zijn. Te laat. Mag samen met drie andere cursisten meedoen aan proefsessie. Die ik niet wil. Ben bang voor paarden, beken ik docente na afloop van les. Weet helemaal niet of ik straks in paardenbak durf te staan. En dan ook nog bewegingen uitvoeren die niet eigen zijn. Onmogelijke uitdaging. Ik probeer er onderuit te komen.
Dat probeer ik blijkbaar niet hard genoeg, want hier sta ik op koude woensdagmiddag tussen paarden in niemandsland. Donkere wolken pakken zich samen. Boven en in mijn hoofd. Er dreigt onweer. Even hoop ik dat sessie wordt afgelast, maar dat gebeurt niet. Komt meteen paard nieuwsgierig op mij af. Gelukkig klein formaat en met zoveel spikkels dat ik moet lachen. Ik lach je niet uit hoor, communiceer ik uit alle macht in stilte naar paard. Doe net of ik niet bang ben. Weet heus wel dat paarden je angst en onzekerheid voelen. Spikkel is ook niet overtuigd van mijn zogenaamde ontspannen staat. We zijn nog maar net bezig of hij komt weer op mij af. Zen, zen, zen, mantra ik snel in mezelf. Spikkel briest en ik schrik mij te pletter. Met wijd opengesperde ogen kijk ik naar rest van groep. Iedereen is relaxed. Paarden ook. Ze komen verdere les niet dichterbij. Na afloop vraagt paardencoach, die hele proces begeleidt, wie er contact wil maken met een van de paarden. Ikke niet, denkt wezelige ik. Andere ik steekt vinger op. Daar sta ik dan tegenover grootste paard uit bak. Van buiten stoer, van binnen beetje bang aai ik haar over voorhoofd. Ze buigt haar hoofd en hapt naar mijn linkermouw. Blijf rustig, maar vrees ook dat ze na trui aan mijn huid begint met die grote gele paardentanden. ’Ben je oké met hoe het nu gaat?’, vraagt coach. Ja best wel, maar nu is het genoeg. Dat mag ik dan zelf duidelijk maken. Af, roep ik met barse stem. Paard kijkt mij ongelovig aan en knabbelt verder aan mouw. Of ik nog andere manier weet om paard te stoppen, vraagt coach. Ik maak met hand stopgebaar. Dat helpt. Voor even. Daarna buigt ze weer naar mouw. Dan maar stap achteruit. Dat moet je dus nooit doen. Volgens coacht spiegelt paard dat ik beter grenzen moet aangeven. Zet onzeker stap vooruit. Paard kijkt mij meewarig aan. En blijft staan. Oké. Boodschap is duidelijk. Vanaf morgen ga ik experimenteren met nieuw gedrag.

Lees meer

Zhineng Qigong en paarden

Als ik  thuis Qigong oefeningen doe in de tuin, komen onze hond en kat altijd lekker bij me buurten. De kat ligt aan mijn voeten en de hond ligt op gepaste afstand heel rustig te kijken wat haar baasje doet. En dat is best bijzonder want onze hond speelt graag en is lekker druk.

Een tijdje geleden sprak ik Anna Jolij van EquiVisie Met behulp van haar paarden helpt Anna mensen weer in hun kracht staan. Dat interesseerde mij enorm en met onze hond en kat in gedachten werd ik nieuwsgierig hoe de paarden zouden reageren op mensen die Qigong doen.  Nu heb ik een lichte angst voor (grote) paarden, dus was dat een extra uitdaging.

Afgelopen zaterdag 31 maart was het zover, onze eerste try-out. Licht gespannen stapte ik de bak in. Paarden zijn bijzonder sensitief en voelen feilloos aan hoe ik in mijn vel zit. Na een kort ontspannen gesprekje met Anna ging ik midden in de bak staan om samen met de twee pony’s Spikkel en Blesa mijn Qigong oefening te doen.

Omdat ik mijn ogen dicht had, kreeg ik niet helemaal mee wat de paarden deden. Door heel zacht gesnuif vlak bij, merkte ik dat ik op kleine afstand werd geobserveerd en later in de oefening toen ik mijn handen naar achter bewoog, voelde ik de zachte snuit van een paard.

Wat een leuke ervaring! De paarden liepen ontspannen door de bak en wat ik zelf nog leuker vond, ik was ontspannen en voelde totaal geen angst meer.

Aanstaande woensdag hebben we de tweede try-out. Samen met vier cursisten gaan we Zhineng Qigong oefeningen doen en Spikkel en Blesa mogen ons, onder toezicht van Anna, weer observeren.

Ik heb er zin in!

Foto’s: Kiek van Slageren

Lees meer