Petra Vervoort blog zhineng chigong

Zit-Chigong: Verrassend Vitaal

Petra Vervoort      Rita van Slageren

Petra Vervoort, woont in een dorpje vlakbij Schagen op het platteland.
Ze is zelfstandig ondernemer en adviseert in zaken met betrekking tot integriteit en ongewenste omgangsvormen. https://bureaustrikt.nl
Petra volgt sinds 2 jaar lessen Zit-Chigong.

Zit-Chigong is een mix van Zhineng Qigong en Tai Chi oefeningen. De les is speciaal bedoeld voor mensen die niet of niet lang kunnen staan. Zittend op een stoel of krukje worden ontspannende oefeningen gedaan. Met name de rustige vloeiende bewegingen worden als zeer prettig ervaren.


Hoe kwam je met Zit-Chigong in aanraking?

Na een ongeluk in 2004 had ik een letsel opgelopen in mijn bekken, onderrug en zenuwstelsel. Dit beperkt me dagelijks door pijn en krampaanvallen. Na revalidatie en met medicatie kon ik weer lopen en ging het redelijk de goede kant op.
Ik stopte met de medicatie, maar helaas was die combinatie met hard werken niet handig waardoor ik helemaal uit de running raakte. Ik was ‘terug bij af’ en moest weer revalideren in Heliomare. Daar deed ik onder andere ook Taiji (spreek uit: taitsjie).
Nadat de revalidatie afgelopen was, ging ik in de buurt van mijn woonplaats op zoek naar Taiji. Ik kwam bij Chi Schagen terecht. Eerst heb ik een aantal lessen Zhineng Qigong gevolgd. Deze staande lessen waren helaas te hoog gegrepen en dat was confronterend. Ik besloot Zit-Chigong lessen te volgen. Voor mijn gevoel was de Zit-Chigong groep een soort ‘kneuzengroep’
Hier kwam ik snel op terug. De deelnemers van de Zit-Chigong groep zijn ondanks wat ze mankeren heel positief en zeer actief.

Wat doet de les met je?

Het is iets wat ik voor mezelf doe. Ik ga altijd rustiger de deur uit dan dat ik binnenkwam. Het levert rust en ontspanning op. Het is een ‘check moment’ voor mezelf.
Ik ben heel onrustig en druk in mijn hoofd en die vloeiende bewegingen voelen echt weldadig. Het is zacht en voelt fijn voor mezelf.
Ik merk als ik het niet doe of als er vakantie is, dat ik het ga missen. Dan doe ik thuis oefeningen. Het is net of mijn lichaam aangeeft dat ik het nodig heb.
Ik ben best wel hard en streng voor mezelf en heb ik die zachtheid nodig. Ik ben heel prestatiegericht en kan goed pijn wegdrukken.
Dat is soms handig, maar op een bepaald moment keert zich dat tegen je.
De les vind ik een mooi moment om te voelen waar de pijn zit. Soms kom ik tijdens de les er achter dat ik de rest van de dag een tandje terug moet.
In de les gaat het niet om presteren. Het gaat er niet om hoe hoog je je armen kunt houden.
Ik merk dat het me op de langere termijn verder brengt. De winst van lief zijn voor jezelf en luisteren naar je lichaam, vind je op langere termijn.

Naast rust in mijn hoofd en bewustwording, merk ik dat ik lichamelijk een stuk soepeler ben geworden.

Hoe zou je de Zit-Chigong omschrijven?

Er is veel aandacht voor ontspanning in je hoofd en in je lichaam. Je kunt even voelen hoe je er bij zit die dag zonder een conclusie hier aan te verbinden.
Omdat het doorgaande zachte bewegingen zijn, kan ik de gedachtestroom tot rust brengen.

Pas je oefeningen of informatie, die je in de lessen krijgt, toe in je dagelijks leven?

De la Qi* oefening bijvoorbeeld. Ik ben helemaal niet zweverig, maar bij deze oefening heb ik het gevoel dat de druk tussen mijn handen verandert. Ik stel me voor dat er iets tussen mijn handen zit en kleiner wordt als je de handen naar elkaar toe beweegt en dat het weer groter wordt als je de handen van elkaar af beweegt. Het heeft een heel kalmerende uitwerking op mij en ik krijg door de oefening het idee dat ik grip heb op mijn eigen energie.
Ik heb het gevoel dat ik met de energie kan spelen. Het is niet statisch, je beweegt heel zacht. Ik word er rustig van.
Ik heb geleerd te luisteren naar mijn lichaam en actie te ondernemen als het nodig is. Op tijd mijn rust pakken en juist ook blijven bewegen.
Ik blijf doelen stellen. Ik wil kijken of ik vooruit kan komen. Graag wil ik de les kunnen volgen vanaf het krukje in plaats vanaf de stoel.
De volgende stap zou een combinatie kunnen zijn van een zit- en staande les.

Wat wil je andere mensen zeggen over de Zit-Chigong groep?

Als mensen iets zoeken om zittend ontspannen te kunnen bewegen, wil ik zeggen: “kom eens een proefles volgen”
Het is een groep positieve, actieve vrouwen (er zijn helaas nog geen mannen in de groep) met een volle agenda.”
Het is geen wedstrijd, iedereen doet mee op haar eigen niveau. Ik had niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden.

Ik ben down to earth, ambitieus en prestatiegericht. Zit-Chigong is daar prima mee te combineren. Het heeft een heel positief effect.
Ik word rustiger en ik kan beter mijn grenzen bewaken. Op langere termijn kom ik echt verder en kan ik in mijn werk blijven presteren.

 

 

*  De La Qi (La Chi) oefening wordt staand, zittend of liggend uitgevoerd. De handen zijn voor de buik met de handpalmen naar elkaar gericht. De aandacht is tussen de handen.
Rustig beweeg je de handen van elkaar af en naar elkaar toe. Je kunt je voorstellen dat er een ballon tussen je handen zit die groter wordt als de handen van elkaar af bewegen en kleiner wordt als de handen naar elkaar toe bewegen. Het doel van de oefening is het verzamelen van Qi (Qi voelen) en heeft een helende werking, het verbetert je concentratie vermogen en je bouwt innerlijke kracht op.