De balans van de Kraanvogel

Veel oefeningen in de Zhineng Qigong zijn geïnspireerd door de bewegingen van de kraanvogel. Ter voorbereiding van de speciale balans / Crane’s walk lessen, heb ik meer informatie opgezocht over de kraanvogel.

De kraanvogel heeft de karakteristieken van Yin en Yang en harmonie.
Leeft op het land, maar houdt er ook van om door het water te lopen en hij vliegt  gemakkelijk heel hoog. In Japan, China en andere Aziatische landen wordt de kraanvogel als gelukbrengend beschouwd en is de kraanvogel het symbool voor een lang leven, vrede, gerechtigheid en zijn kraanvogels de boodschappers van wijsheid. De witte kraanvogel is volgens de Tibetanen het symbool van de vrijheid. Ook staat de kraanvogel voor waakzaamheid:  hij vecht alleen uit zelfverdediging.

20160327_161237-1

De bewegingen van de kraanvogel zijn sierlijk, rustig en krachtig.
Om te bekijken hoe een kraanvogel beweegt, heb ik de Japanse Kraanvogel geobserveerd in het dierenpark Hoenderdaell. Het is prachtig om te zien hoe de vogel loopt en hoe krachtig hij zijn vleugels uitslaat.

Tijdens de speciale balans lessen op donderdag 26 mei (vol) en donderdag 30 juni (nog 1 plekje vrij) gaan we aandacht besteden aan de Crane’s Walk. Een heerlijke meditatieve balans oefening waarbij je je heel groot maakt en weer heel klein en afgewisseld op één been staat. Het is een fijne oefening voor je balans en ook heel goed om je concentratie te verbeteren.

Rita van Slageren