Zhineng Qigong

Waar bestaat Zhineng Qigong uit?

Zhineng Qigong bestaat uit eenvoudige oefeningen waarbij je met rustige, soepele bewegingen je lichaam los maakt en ontspant. Omdat de aandacht bij de beweging is, kun je ook je gedachten tot rust brengen.

Voor iedereen!

Mannen, vrouwen en kinderen van alle leeftijden kunnen Zhineng Qigong oefeningen doen. Je hebt geen speciale apparaten nodig of speciale kleding. Het kan gewoon thuis, op het werk of in de tuin.

De oefeningen kunnen voor elke doelgroep worden aangepast. Is het bijvoorbeeld lastig om (lang) te staan, dan worden de oefeningen zittend uitgevoerd. Voor kinderen worden de lessen op een speelse manier gegeven. Het geeft ze rust en ontspanning en het verbetert het concentratievermogen.

Energie verbruikers

Zoals het water door een rivier stroomt, stroomt energie door ons lichaam. Je voelt je fit als alle energie goed kan stromen. Stress, ongezonde voeding, het slechte milieu, gebrek aan beweging of langdurig dezelfde lichaamshouding zijn grote energie verbruikers. Hierdoor kunnen blokkades ontstaan in onze energiestroom.

Als we dan de rivier als voorbeeld nemen. Kun je je voorstellen dat er een boomstam dwars in de rivier ligt, waardoor het water niet goed stroomt. Hierdoor kunnen lichamelijke klachten ontstaan. Pijnlijke nek, pijn in de schouders of andere gewrichten, slecht slapen en een ‘vol’ hoofd zijn voorbeelden van deze klachten. Zhineng Qigong oefeningen zorgen er voor dat de energie (Qi) goed kan stromen door ons lichaam. Zo kunnen we blokkades opheffen of voorkomen.

 

ChiSchagen-China2012

Zhineng Qigong in het kort

Zhineng Qigong is een eeuwenoude Chinese bewegingsmethode. Het betekent ‘werken met energie’. Qi is energie. Synoniemen voor energie zijn: kracht, vitaliteit, ondernemingslust en daadkracht. Gong betekent werken, discipline. Qigong is werken met energie. Je werkt met je eigen energie in je lichaam en met de energie om je heen.

Resultaten en effecten

Zhineng Qigong oefeningen zorgen er voor dat de energie (Qi) goed kan stromen door ons lichaam. Zo kunnen we blokkades opheffen of voorkomen. Kortom: Zhineng Qigong reorganiseert de energiehuishouding van je lichaam. Zhineng Qigong heeft een positief effect op je emotionele staat en je incasseringsvermogen.