Zhineng Qigong en sport

Voor www.sportvrouw.com schreef ik onderstaande blog:

Qigong in de bergen

Een blog over mijn “sport”. Maar uhh is Zhineng Qigong(spreek uit: Tsjiekong) een SPORT? Tja, vanmorgen begon ik de dag met een complete Body & Mind serie oefeningen en dat voelt wel heel goed!! Mijn lichaam voelt alsof ik flink in de sportschool mijn best heb gedaan. Ook mijn gedachten zijn lekker rustig, waardoor ik me heerlijk ontspannen voel.

Omdat Zhineng Qigong een relatief onbekende vorm van bewegen is, leg ik kort uit wat het is: Zhingeng Qigong is een eeuwenoude Chinese bewegingsmethode, de oefeningen zijn langzaam met ronde soepele bewegingen.  De rustige bewegingen openen de energiebanen in het lichaam en zijn rustgevend en ontspannen EN geven energie.  Dit is Zhineng Qigong in een heel kleine notendop.  De Body & Mind serie zijn oefeningen uit Level 2 en gaan weer dieper en het is fysiek een stuk uitdagender. Het versterkt spieren en pezen.

Ik ben docente Zhineng Qigong en geef nu les in level 1 oefeningen. Op het moment volg ik de opleiding voor docent level 2 en ben zelf weer heerlijk aan de slag met mijn eigen lichaam en geest. Ik voel dat mijn lichaam verandert en sterker wordt.

Hoe kom je in aanraking met zoiets onbekends? Het was 2008 / 2009, ik maakte aardig wat kilometers voor mijn werk en het was crisis. Mijn klanten die in de meubel en keukenhandel zaten, waren verre van positief, wat mij stress en geen inkomen opleverde. Hierdoor kreeg ik vage lichamelijk klachten zoals rugpijn en nek/schouder klachten. Ondertussen had ik mijn agentschap verkocht aan een oplichter, dus weg werk en kon ik fluiten naar mijn centen.  Manuele therapie, acupunctuur en medische tape brachten mij helaas niet het gewenste resultaat. Maar mijn acupuncturiste wist nog wel ‘iets’. Samen met haar begon ik met Zhineng Qigong oefeningen. Trouw deed ik elke dag mijn ‘huiswerk’ en na een aantal weken begonnen de klachten af te nemen. Dat was leuk! Maar het bracht mij niet alleen fysiek iets leuks, mijn omgeving merkte ook dat ik meer in balans raakte en ook was ik meer ontspannen.

Mijn meest favoriete oefening is de Crane’s Walk. Meditatief lopen als een kraanvogel. Een heerlijke oefening waarbij je afwisselend op 1 been balanceert.  De oefening zorgt voor een goede balans en verbetert je concentratie.

Zhineng Qigong en sport…. Zhineng Qigong is een vorm van sport en nog veel meer een aanvulling voor sporters die moeten presteren tijdens wedstrijden, waarbij concentratie en balans van groot belang zijn.

Graag wil ik een ervaring van een cursist delen:
De ontspanning die voortvloeit uit de oefeningen is bijzonder aangenaam. En denk nu niet dat je niets aan het doen bent want nee, de bewegingen zijn best uitdagend te noemen. Doordat je intens met de beweging aan het werk gaat kom je ook in een soort van gedachteloze flow en die ervaring is best bijzonder. Het gebeurt mij namelijk niet zo heel erg vaak dat ik bewust aan niets denk. Rust voor je hersenen in wakkere toestand, zo heb ik het ervaren, heel bijzonder!

Rita van Slageren
www.chischagen.nl