Zoek je een oppepper voor je energie en kalmerend voor je gedachten? Dan weet ik iemand die je echt moet ontmoeten.

Haar naam is Qigong. Ze is het minder sexy nichtje van Yoga en meditatie, gemakkelijk te onderschatten en ze is verbazingwekkend.

Qigong komt oorspronkelijk uit China en haar naam betekent ‘energie oefening’. Net als haar Indiase nichtje Yoga verbindt Qigong ook lichaam, ademhaling en intentie. Ze is dan misschien minder sexy dan Yoga, maar onderschat haar niet. Stille wateren hebben diepe gronden.

10 redenen om Qigong te leren kennen:

 1. Werkt helend, genezend, vermindert klachten bij artritis, chronische pijn, hoge bloeddruk, vermoeidheid, diabetes en neven effecten van kanker. Geeft een boost aan je immuunsysteem, geeft energie, brengt je in balans en zorgt dat je beter slaapt.
  Qigong in de bergen
 2. Ze is meer dan 3000 jaar oud en ziet er nog goed uit. Ze heeft prachtige rondingen en beweegt in cirkels en spiralen, in een flow.
 3. Ze is bescheiden. De bewegingen zijn langzaam, sierlijk, worden aandachtig uitgevoerd en zijn heel krachtig.
 4. Ze is energiek. Als je tijd met haar hebt doorgebracht, voel je je energiek en vitaal.
 5. Ze is gemakkelijk in de omgang. Qigong vraagt niet, zoals meditatie, om alleen maar te gaan zitten en vooral geen aandacht te besteden aan je gedachten.. Ze helpt je gedachten en zenuwstelsel tot rust brengen door aandacht te geven aan bewegingen.
  IMG_0641
 6. Ze helpt je ontspannen, zorgen en stress verminderen. Het kan zomaar zijn dat je beter slaapt.
 7. Ze helpt je uit je hoofd te komen. Met Qigong voer je geen strijd of je de oefening wel goed doet. De eenvoudige bewegingen, maken het gemakkelijker om Qi in je lichaam te voelen stromen.
 8. Ze zorgt er voor dat je je goed voelt.
 9. Ze helpt je bewust te kijken / voelen naar je lichaam.
 10. Qigong is geavanceerd. Er zijn verschillende oefeningen / levels om elk systeem in je lichaam te ondersteunen. Ze leert je zelfs een aantal punten die door acupuncturisten worden gebruikt om Qi vloeiend door je lichaam te laten stromen.

Rita van Slageren, Chi Schagen

Vertaling vanuit het Engels: 10 reasons to get to know Qigong, Yoga’s less popular Cousin geschreven door Brodie Welch.