Nieuw jaar, nieuwe enerChi

We zitten alweer even in het nieuwe jaar. Een heel nieuw jaar, vol nieuwe kansen en uitdagingen. Maar hoe krijg je ook weer nieuwe energie/Chi om dit alles aan te pakken? In dit blog ga ik daar dieper op in. Bijna iedereen ervaart in de decembermaand een zekere mate van stress; deadlines, kerstdiners, cadeautjes, administratie…  En dan hebben we het nog niet eens over de richtlijnen van het RIVM gehad. Veel ‘moeten’, dus. Vaak wordt dan ook gedacht: ‘Als het nieuwe jaar wordt ingeluid, beginnen we met een schone lei’.

Helaas werkt dat in de praktijk niet op die manier. De stress zit nog (een beetje) in je lijf, je krijgt met nieuwe uitdagingen te maken en misschien heb je zelfs nog zaken uit het oude jaar die nog afgehandeld moeten worden. Kortom; nieuwe energie gaat niet per se gepaard met een nieuw jaar. Daar moet je zelf mee aan de gang. Maar hoe?

De batterij opladen

Allereerst is het belangrijk om bewust te zijn wat jou energie kost. Als je dat op een rijtje hebt, kun je die (tijdelijk) uit de weg gaan en dingen gaan doen waar je energie van krijgt. Ik neem bijvoorbeeld heel bewust elke dag de tijd om Zhineng Qigong oefeningen te doen. Ik voel dan de stress uit mijn lichaam verdwijnen, waardoor ik daarna stressvolle situaties beter aan kan.
Die oefeningen doe ik heel bewust elke dag, omdat we dagelijks met (nieuwe) prikkels en negatieve gedachten geconfronteerd worden. Met de oefeningen ruim ik het emmertje in mijn hoofd op.

In mijn boek ‘Kom in je kracht met Chi’ staat een eenvoudige en praktische oefening waarbij je inzichtelijk krijgt wat jouw energievreters en energiegevers zijn.
Als je dat helder hebt, kun je ‘even afstand nemen’ van de energievreters. Een wandeling is daarbij een heel goed hulpmiddel. De kans is groot dat je tijdens jouw wandeltrip veel zaken op een rijtje kunt zetten. Probeer dit dan ook in stilte te doen; geen telefoon, geen muziek, geen afleiding. Voel de frisse wind, luister naar de vogels, ruik de natuur en kijk om je heen. In mijn boek ga ik hier verder op in, maar met deze praktische oefening weet ik zeker dat jij jouw batterij alweer een flink stuk kunt opladen.

Succes!

Warme Chi-groet,

Rita