Erica kraan workshop

Door je hoofd leeg te maken, ontstaat er ruimte om te creëren.

Erica Kraan
Woont in Schagen
Beeldend kunstenaar
www.ericakraan-art.com
Volgt al bijna zes jaar Zhineng Qigong lessen bij Chi Schagen

Zhineng Qigong:  is voor mij een wezenlijk onderdeel van mijn drie-eenheid

Welke raakvlakken hebben Zhineng Qigong en beeldhouwen met elkaar? Dat bedenk ik me als ik onderweg ben naar het atelier van Erica Kraan.
Erica is beeldend kunstenaar, een zeer actieve en creatieve onderneemster. In haar atelier werkt ze aan opdrachten en geeft ze lessen en workshops. Ze organiseert exposities en is voorzitter bij de stichting keramisten Noord-Holland.
Naast al deze creatieve activiteiten is ze Financial Controller.
Erica zegt hierover dat het creatieve en het zakelijke van deze beide kanten haar in balans houden.
Zhineng Qigong is hier een wezenlijk onderdeel van. Erica ziet het als een drie-eenheid.

Hoe ben je in aanraking gekomen met Zhineng Qigong?

Een aantal jaar geleden was ik samen met een vriendin op zoek naar een ontspannende bewegingsvorm. Mijn vriendin zocht iets in Yoga, maar dat sprak mij niet zo aan. Toen kwamen we jou ‘tegen’ en na de proefles was ik verkocht en nooit meer weggegaan.
Het gaf me gelijk een goed gevoel, geen moeilijke bewegingen of lastige houdingen.
De combinatie van rustige oefeningen, niet al te ingewikkeld en lekker bij jezelf blijven, zijn voor mij de essentie van Zhineng Qigong.

Hoe zou jij Zhineng Qigong omschrijven?

Voor mij is Zhineng Qigong een rustpunt.  Het zorgt voor de verdeling van energie in je lichaam en om je heen. Het opnemen van energie, maar ook ‘negatieve’ energie loslaten.

Wat heeft Zhineng Qigong jou gebracht?

Iedereen irriteert zich weleens aan dingen, wat ik zeker heb geleerd, is eerst te bekijken of het allemaal wel waard is om je druk over te maken. Je kunt dingen veel sneller loslaten.
Ook bekijk ik nu waarom iets mij irriteert. Door er van een kleine afstand naar te kijken, kun je veel sneller de vinger op de zere plek leggen.

Wat doet de Zhineng Qigong les met jou?

Ik ben best druk en met veel dingen bezig, ik zit niet vaak stil. Voor mij is de les dan echt een rustpunt, het is een moment voor mezelf. Even energie opladen en ook loslaten. Ontspanning!
Het is een fijn moment in de week. We maken het niet te gezellig, maar de energie in de groep voelt gewoon goed.

Kun je de info die je in de lessen krijgt toepassen in je leven / werk?

Ik zeg altijd: “het gaat in je systeem zitten, in de loop der jaren.” Ik ben er niet heel bewust meer mee bezig, maar het wordt onderdeel van jezelf, het gaat in je gedachtenpatroon zitten en ook in je houding en de manier van bewegen. Je wordt je steeds meer bewust van je lijf en wat je voelt.


Je geeft les in beeldhouwen. Pas je dan bewust of onbewust Qigong toe?

Als mensen heel geconcentreerd met een beeld bezig zijn, kan het voorkomen dat ze wat last krijgen van hun rug of van schouders. Dan doen we wel eens kort een oefening voor de rug of een speciale oefening voor de schouders. Dus ik pas het letterlijk toe in de les.

 

 

Is er iets veranderd in je leven door het beoefenen van Zhineng Qigong?

Tja, het is natuurlijk een combinatie van dat je ouder wordt en ervaringen meeneemt, maar ik ben echt veel bewuster van mezelf. Vroeger was ik echt een opgewonden standje, ik ben wel heel extrovert, maar ik sta veel minder snel met mijn oordeel klaar.
Je slikt eerst even en bekijkt het ook van de andere kant.  Ook lichamelijk heeft Zhineng Qigong invloed, in het begin voelde ik tijdens oefeningen blokkades in mijn lichaam. Ik voelde strijd in mijn lijf om dat los te laten. Dat wordt steeds makkelijker om het los te laten, je herkent het ook eerder. Ik voel ook echt tijdens oefeningen dat er wat in beweging wordt gezet in mijn lichaam.  

Zie jij overeenkomsten tussen Beeldhouwen en Zhineng Qigong?

Als ik zelf aan het boetseren ben, ga ik ook ‘naar binnen’, het ontspant en maakt mijn hoofd leeg. De aandacht is bij het creëren van het beeld, je bent niet heel bewust met andere zaken bezig, maar op de één of andere manier zet je wel alles op een rijtje.
Dat is bij Qigong ook; Je bent met je aandacht bij de beweging, je concentreert je op de beweging en op je lijf. Ondertussen vallen in je hoofd de puzzelstukjes toch op zijn plek.
Er zijn best veel van mijn cursisten die ook Zhineng Qigong doen en ik zie het bij meer creatieve mensen, dat ze Qigong of een vorm van Taiji beoefenen.

Waarom denk je dat zoveel creatieve mensen Zhineng Qigong beoefenen?

Ik denk dat het te maken heeft met energie opnemen en loslaten met je handen. Bij Qigong neem je energie op (of laat je los) via je handen.
Ook bij beeldhouwen werk je met je handen, dan ‘vloeit’ het beeld uit je handen.
Bij het werken met klei heb je die aardse verbinding met je handen en vingers, net als bij Zhineng Qigong.

 

Door je hoofd leeg te maken, ontstaat er ruimte om te creëren.
Het is een heel mooie wisselwerking!

Zhineng Qigong en beeldhouwen

Dit bracht ons op het idee om een weekend te organiseren waarin we een actieve combinatie maken van Zhineng Qigong en beeldhouwen.
In het weekend van 23 en 24 februari organiseren Erica Kraan-Art en Chi Schagen een combinatie workshop.
We starten de dag met Zhineng Qigong om te ontspannen en het hoofd leeg te maken. Hierdoor ontstaat er ruimte en inspiratie om een mooi beeld te creëren. Ook worden er tips gegeven welke kleine oefeningen je tijdens de dag kunt doen als je door de concentratie wat pijnlijk spieren krijgt.
We sluiten de dag af met rustige, meditatieve oefeningen om helemaal rustig en ontspannen naar huis te kunnen gaan.
Voor meer informatie of aanmelden kun je contact opnemen met Erica via: info@ericakraan-art.com