Praktische oefeningen voor thuiswerker [video]

Door de coronacrisis werken we steeds vaker thuis. Heel fijn dat dit mogelijk is, maar het is ook vaak de oorzaak van diverse nek- schouder- en rugklachten. Dit komt enerzijds omdat niet alle thuiswerkers een ergonomisch ingerichte werkplek hebben. Anderzijds is het ‘langer doorwerken’ een belangrijke aanleiding; er wordt minder pauze genomen, waardoor het lichaam lang achter elkaar belast wordt.

Een soepel lijf

Door de verkeerde zit- of sta houding, belast je onbewust nek, schouders en rug. Je voelt het pas als het ‘te laat’ is. Je begint te trekken met je nek en je voelt allerlei ongemakken in je lichaam ontstaan. Om deze klachten tegen te gaan en jouw lijf soepel te houden, adviseer ik je met regelmaat enkele oefeningen uit de Chinese bewegingskunst Qigong te doen. Hieronder leg ik ze uit. Je kunt ook even het korte filmpje van vijf minuten bekijken, daarin begeleid ik je stap voor stap:  link naar de oefening

Qigong bewegingsreeks

Ga rechtop zitten op een krukje (of stoel). Voel de verbinding tussen jou en het krukje en tussen je voeten en de aarde. Breng die aandacht naar je hoofd. Het is belangrijk dat je de onderstaande bewegingen beheerst en bewust doet. Blijf rustig ademhalen terwijl je de oefeningen uitvoert.

  1. Kijk rustig naar beneden en recht vooruit. Herhaal dit drie keer.
  2. Breng je hoofd naar links, terug naar het midden, naar rechts en weer terug naar het midden. Herhaal drie keer.
  3. Breng je linkeroor naar je linkerschouder en kijk rechts omhoog. Daarna ga je weer terug naar het midden. Vervolgens doe je dit met de rechterkant. Herhaal drie keer.
  4. Til je schouders drie keer omhoog en ontspan. Vervolgens maak je kleine cirkels met je schouders: naar voren, omhoog, naar achteren en naar beneden. Dit herhaal je ook drie keer.
  5. Draai vervolgens met je bovenlichaam naar links. Leg je rechterhand op je linker bovenbeen. Pak met je linkerhand de achterkant van je krukje vast. Houd je kin licht ingetrokken en blijf zo even zitten. Daarna is de andere kant aan de beurt. Herhaal drie keer.

Als je bovenstaande bewegingsreeks van Qigong om de twee uur op een werkdag herhaalt, zul je merken dat nek, rug en schouders veel minder belast worden. Dit betekent dat je niet alleen energieker bent tijdens het werk, maar ook daarna.

Ik daag je uit om het eens een week te proberen en jouw ervaringen met mij te delen via  rita@chischagen.nl. Haola!

 

Liefs, Rita