Dagelijks aan de gang met Zhineng Qigong

De laatste twee blogs gingen over mijn persoonlijke zoektocht om blokkades ‘te lijf’ te gaan. Daarin vertelde ik je over mijn eigen bevindingen met Zhineng Qigong en wat het bij mij zowel mentaal als fysiek teweeg bracht. In dit blog neem ik je mee naar de basis van deze Chinese bewegingsvorm. Wat is Zhineng Qigong en wat zijn de fysieke voordelen als je het dagelijks beoefent?

Qi = energie

Binnen Zhineng Qigong staat Qi (spreek uit tsjie) centraal. Dit betekent (levens)energie. Zoals water door een rivier stroomt, stroomt energie door ons lichaam. Je hebt al in mijn vorige blog kunnen lezen wat er kan gebeuren als die energiestroom wordt geblokkeerd. Door met regelmaat de oefeningen uit te voeren, kan de energie vrij door je lichaam blijven stromen.

Zhineng Qigong bestaat uit vier woorden:

Qi = energie
Gong = arbeid/werken
Zhi = wijsheid
Neng = vaardigheid

Vrij vertaald betekent Zhineng Qigong dus dat je op een slimme manier werkt aan de vaardigheid om de engergiestroom in je lichaam te bevorderen. Maar om dit daadwerkelijk te ervaren, dien je er dagelijks mee bezig te zijn. Ik spreek uit ervaring dat als je het onderdeel maakt van jouw dagelijkse routine, je fysieke ongemakken wegblijven en lichaam en geest meer in balans komen.

Beter iets dan niets?

In mijn lessen zie ik ook duidelijk verschil tussen cursisten die dagelijks oefenen en cursisten die één keer in de week Zhineng Qigong bij mij beoefenen. Niets mis mee, natuurlijk, maar om het effect te ervaren is er meer nodig dan ‘beter iets dan niets’. Ontspannen is nu eenmaal hard werken! Maar dat harde werken voelt uiteindelijk als een heerlijk moment voor jezelf. Probeer het maar eens en laat me na enkele weken weten wat het effect op jouw lichaam en geest is.

Wil je meer weten over waarom ik adviseer om elke dag Zhineng Qigong te beoefenen? Je leest het in mijn boek ‘Kom in je kracht met Chi’ (vanaf blz. 125).

Warme Chi-groet,
Rita van Slageren

www.chischagen.nl