Zhineng Qigong en paarden

Als ik  thuis Qigong oefeningen doe in de tuin, komen onze hond en kat altijd lekker bij me buurten. De kat ligt aan mijn voeten en de hond ligt op gepaste afstand heel rustig te kijken wat haar baasje doet. En dat is best bijzonder want onze hond speelt graag en is lekker druk.

Een tijdje geleden sprak ik Anna Jolij van EquiVisie Met behulp van haar paarden helpt Anna mensen weer in hun kracht staan. Dat interesseerde mij enorm en met onze hond en kat in gedachten werd ik nieuwsgierig hoe de paarden zouden reageren op mensen die Qigong doen.  Nu heb ik een lichte angst voor (grote) paarden, dus was dat een extra uitdaging.

Afgelopen zaterdag 31 maart was het zover, onze eerste try-out. Licht gespannen stapte ik de bak in. Paarden zijn bijzonder sensitief en voelen feilloos aan hoe ik in mijn vel zit. Na een kort ontspannen gesprekje met Anna ging ik midden in de bak staan om samen met de twee pony’s Spikkel en Blesa mijn Qigong oefening te doen.

Omdat ik mijn ogen dicht had, kreeg ik niet helemaal mee wat de paarden deden. Door heel zacht gesnuif vlak bij, merkte ik dat ik op kleine afstand werd geobserveerd en later in de oefening toen ik mijn handen naar achter bewoog, voelde ik de zachte snuit van een paard.

Wat een leuke ervaring! De paarden liepen ontspannen door de bak en wat ik zelf nog leuker vond, ik was ontspannen en voelde totaal geen angst meer.

Aanstaande woensdag hebben we de tweede try-out. Samen met vier cursisten gaan we Zhineng Qigong oefeningen doen en Spikkel en Blesa mogen ons, onder toezicht van Anna, weer observeren.

Ik heb er zin in!

Foto’s: Kiek van Slageren