Door welke bril kijk jij de wereld in?

Laatst was een kennis bij mij op bezoek en zei bij het zien van onze tuin: “Rita, wat ziet de tuin er somber uit zeg. Echt herfst”. lk was verrast en verbijsterd tegelijk, want ik vond de tuin juist zo mooi met die rode en gele kleuren. Twee heel verschillende opvattingen over precies dezelfde situatie… Herken jij deze ‘verschillende brillen’ over hoe we naar de wereld kijken? In dit blog ga ik er verder op in.

Wij kijken allemaal door onze eigen persoonlijke bril naar situaties. Waar de één heel blij van wordt, kan voor de ander juist somberheid betekenen. Ook maken we ons allemaal weleens schuldig aan een (voor)oordeel, waardoor je op zekere hoogte wordt belemmerd. Het is daarom belangrijk om in te zoomen op jouw persoonlijke overtuigingen, jouw interne referentiekader, zodat je bepaalde blokkades die daardoor ontstaan, zoals stress, onbegrip en ongenoegen, kunt wegnemen.

Interne referentiekader

Jouw referentiekader wordt gevormd door alles wat je meemaakt en ziet in jouw leven; het gezin waarin je bent opgevoed, de opleidingen die je hebt gevolgd, de vrienden die je hebt gemaakt en alles daaromheen. Ik daag je graag uit de gevleugelde uitspraken die daarbinnen zijn gevormd onder de loep te nemen.

Voorbeelden kunnen zijn: ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ of ‘Het mooiste dat je kunt worden is jezelf’. Voel je het verschil tussen deze twee opvattingen? Het eerste werkt belemmerend, omdat je niet mag opvallen. Het tweede werkt juist motiverend, omdat het vertelt dat je goed genoeg bent.

Met welke uitspraken ben jij opgegroeid of hoor je jezelf regelmatig zeggen? Zoom daar eens op in en kijk wat het met je doet. Werken deze belemmerend of juist motiverend?

Door je bewust te worden van die opvattingen en uitspraken, kun je jouw interne referentiekader vergroten. Hierdoor kun je ze bijstellen én je creëert ruimte voor andermans referentiekaders. Dat zorgt er weer voor dat je je kunt openstellen voor andere meningen en opvattingen, waardoor je meer begrip en respect krijgt voor allerlei situaties.

Een mooi voorbeeld is het musje dat je op de foto ziet. Ik fotografeerde hem tijdens onze vakantie in Italië. In eerste instantie vond ik ‘m maar vervelend, omdat hij onze lunch verstoorde. Later, nadat ik een andere bril had opgezet, kon ik er de humor wel van inzien; zo’n klein vogeltje dat zo dichtbij op iets lekkers van mijn bord wachtte. Dapper en brutaal tegelijk! Doordat ik mijn interne referentiekader vergrootte, werd de lunch juist leuker in plaats van vervelender.

Kortom; door met je eigen referentiekader aan de slag te gaan krijg je de mogelijkheid om steeds weer opnieuw naar de wereld te kijken. Om steeds weer een andere bril op te zetten. Hierdoor maak je de wereld steeds een beetje leuker voor jezelf.

Wil je hier ook aan de slag met jouw referentiekader? In mijn boek ‘Kom in je kracht met Chi’ geef ik je nog meer tips en tricks plus ondersteunende Chi-oefeningen.

 

Warme Chi-groet,
Rita van Slageren