Wat brengt Zhineng Qigong jou?

Zhineng Qigong (spreek uit: Tsjiekong) is een eeuwenoude Chinese bewegingsmethode, waarbij er gewerkt wordt met de energie vanuit de natuur (het universum) en met de energie die door je lichaam stroomt. Sinds 2008 is dit mijn ‘sport’. Sport, omdat niet alleen mijn geest, maar ook mijn lichaam er sterker van wordt! In dit blog leg ik je uit wat Zhineng Qigong is en wat het eventueel voor jou kan betekenen.

Weg met lichamelijke klachten

Voordat ik in aanraking kwam met Zhineng Qigong had ik lichamelijke klachten. Toentertijd maakte ik aardig wat kilometers voor mijn werk en dat leverde behoorlijk wat stress op. Dit uitte zich uiteindelijk in rug-, nek- en schouderpijn. Herkenbaar, misschien? Via-via kwam ik in aanraking met Zhineng Qigong en braaf deed ik elke dag mijn oefeningen onder het motto ‘baat het niet, schaadt het niet’. Enkele weken later voelde ik mij als herboren! Niet alleen fysiek merkte ik verbetering, maar ook mentaal werd ik sterker en meer in balans.

Ontspanning en meer

Inmiddels ben ik alweer acht jaar docent in deze Chinese bewegingsmethode. Ik geef de lessen in mijn praktijk in Schagen en zie dagelijks wat het met de cursisten doet.  Ik geef groepslessen en persoonlijke begeleiding. Voor de één betekent Zhineng Qigong ultieme ontspanning, omdat je intens bezig bent met de bewegingen en geen ruimte hebt voor andere gedachten. Voor de ander betekent het meer beweeglijkheid in het lichaam en weer een ander voelt zich een stuk fijner en zelfverzekerder. Nieuwsgierig? Op mijn website www.chischagen.nl staan meer reviews van cursisten.

Voor de mensen die wat lastiger kunnen staan of beperkter zijn door bijvoorbeeld een chronische ziekte geef ik Zit-Chigong. Bij deze variatie op Zhineng Qigong worden diverse bewegingen zittend vanaf een stoel/kruk of vanuit de rolstoel gedaan. Hierdoor stroomt de energie weer door het hele lichaam, waardoor je weer meer energie krijgt en je prettiger in je eigen lijf voelt.

Balanceren op één been

Mijn meest favoriete oefening is de Crane’s Walk. Dit betekent dat je meditatief loopt als een kraanvogel. Een heerlijke oefening waarbij je afwisselend op een been balanceert.  De oefening zorgt voor een goede balans en verbetert je concentratie. Uiteraard is de Crane’s Walk in het begin best uitdagend, maar ook hier geldt: oefening baart kunst. Overigens zijn de meeste oefeningen prima te doen, hoor!

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze Chinese bewegingsvorm? Je bent van harte welkom om een proefles te komen doen! Wie weet wat Zhineng Qigong jou allemaal kan brengen…

 

Hopelijk tot gauw!

Liefs, Rita van Slageren