power chigong chi schagen

Nature Tai Chi is een heel respectvolle manier om energie te leren voelen en voor jezelf te kunnen gebruiken om meer ontspannen in het leven te staan.

 

Het is een stralend zonnige dag, het waait stevig en het is koud. Ik ben onderweg naar Petten, waar ik een afspraak heb met Gerda Venema. We gaan foto’s maken op het strand en ik vraag me af of dat handig is met die harde wind. Toch heb ik heel bewust afgesproken aan het strand. Gerda zit in een behoorlijk stressvolle periode en afgelopen zomer hebben we daarom ook samen heerlijk Nature Tai Chi gedaan op het strand. De energie is zo fantastisch goed en sterk aan het strand, je bent daar echt verbonden met de natuur.

Gerda Venema, woont in Schagen
Gerda is trainer, coach en fotograaf en daarnaast ook B.A.B.S. Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand
www.trans4mate.nl

 

Hoe ben je met Nature Tai Chi in aanraking gekomen?

Via jou ben ik in aanraking gekomen met Tai Chi. Toen je 6 jaar geleden begon met Zhineng Qigong lessen, ben ik proefkonijn geweest bij je Qigong lessen.
Dat vond ik heel leuk, maar ik merkte dat dat vrij zwaar voor mij was, omdat ik fybromyalgie heb. Ik voelde dat mijn schouders iets teveel werden belast.
Omdat de bewegingen van de  Nature Tai Chi minder boven de schouders uitkomen, leek deze vorm me beter geschikt en ben ik lessen bij jou gaan volgen.
Ik heb gemerkt dat het heel fijn is dat je die lessen blijft herhalen, vaak komt het er niet van om dat thuis te doen. Doordat je de bewegingen kent, voel je steeds meer verdieping. Je hebt daadwerkelijk de energie tussen je handen en je kunt daar lekker mee spelen. Ik voel het ook heel sterk, soms krijg ik het echt heel warm tijdens de les.

 

Is er een speciale reden dat je de lessen volgt?

Ik kom uit een heel stressvolle situatie omdat ik afscheid heb genomen van een relatie van 25 jaar. Als je veel stress hebt, merk je dat dat vast gaat zitten in je lichaam. Je ademhaling zit hoog, je hebt een hoge hartslag en je kunt slecht slapen.  Op dat moment zit je in de overlevingstand met heel veel boosheid. Die boosheid heeft me in die tijd wel geholpen om in actie te komen.
Nu heeft de boosheid geen functie meer en moet ik er wat mee doen.
Als die boosheid blijft, heb je kans dat je weer allerlei lichamelijke klachten krijgt. Het is dan heel belangrijk dat je iets hebt wat je stress niveau kan verlagen.
Ruim een uur lang ben je bezig met de beweging, met concentratie en je ademhaling naar beneden te krijgen.
Ik ben dan echt bezig met het mooi uitvoeren van de hele oefening.  Mijn gedachten stroom staat stil en ik ben alleen maar bezig met: Wat voel ik? Wat gebeurd er? Hoe voelt het in mijn lijf? Ik heb gemerkt dat dit me enorm ondersteunt.

 

 

Wat doet de Tai Chi les met jou?

Het helpt me enorm om voor mezelf te zorgen. Ik ben iemand die liefst voor een ander zorgt. Nu ben ik zelf aan de beurt.
Ik zit in een aantal rouwprocessen (rouw met au, het doet echt pijn). Naast het beëindigen van haar relatie werd Gerda in september 2014 ook geconfronteerd met kanker.
Met de Tai Chi werk je met energie en voor mij is energie emotie. Wat mij betreft zit de sterkste energie in je hart en je buik gedeelte en daar zit veel emotie en gevoel.
Door de Tai Chi lessen gaat dat weer stromen en leer je je emoties in balans te brengen. Ik leef steeds meer ‘in het moment’ en daar helpt Tai Chi ook bij.
Tijdens de lessen kun je heel goed ontdekken waar je energiebron zit en ook waar je blokkades voelt. Tai Chi helpt om je gedachtestroom en je stressgevoelens te neutraliseren en de ademhaling naar je buik krijgen.

Met Tai Chi investeer je in jezelf. Je maakt ruimte om dingen te ‘laten’ of niet meer te doen.

Ik doe tegenwoordig vaker eerst een stap achteruit om eens te kijken wat er gebeurt en wat de situatie is. Het is zoals het is.

 

Hoe zou jij Nature Tai Chi omschrijven?

Een heel respectvolle manier om energie te leren voelen en voor jezelf te kunnen gebruiken om meer ontspannen in het leven te staan.
Vooral respectvol is voor mij heel belangrijk. Het is respectvol voor de energie die er is, voor de energie die in jezelf zit en voor de mensen om je heen.
Ik vind dat Nature Tai Chi een heel waardevol cadeau is. Het is een cadeau wat je jezelf geeft en wat je als docent geeft aan je cursisten.

Gerda: “Mensen moeten veel meer leren voelen”.
Het voelen is een kwetsbare energie. Dat moet je ook durven.
We zijn opgevoed met het idee dat kwetsbaar klein en zwak is. Zo zie ik dat niet.
Ga naar je gevoel en kijk wie je werkelijk bent. Neem afscheid van negatieve energie en stuur positieve energie het universum in.

Ik heb veel positieve gedachtes het universum in gestuurd. Het werkt; ik heb een nieuwe woonplek, mijn vriendinnen en vrienden helpen me met klussen, schoonmaken en verhuizen. Met mijn werk gaat het goed. Sinds 1 januari lukt gewoon alles!